Primorsko-goranska županija jedinica je regionalne samouprave ustrojena na području Primorsko-goranskog teritorija na zapadnom dijelu Republike Hrvatske.

Kao regija, Primorsko-goranska županija smještena je na raskrižju srednjoeuropskih i jadransko-mediteranskih putova s najkraćim pomorskim vezama do krajnjih odredišta. Prednosti ove regije su: geografski položaj, prirodna bogatstva i raznolikost, razvijena prometna i logistička infrastruktura, talentirani, otvoreni i obrazovani ljudi te spremnost na prihvaćanje novih izazova.

Administrativno sjedište Primorsko-goranske županije je Grad Rijeka, najveća hrvatska i jedna od najznačajnijih europskih i sredozemnih luka s projektima razvoja lučkih kapaciteta, projektima razvoja prometne infrastrukture, turizma, stanogradnje, kao i drugim projektima kojima Rijeka postaje prepoznatljiv mediteranski grad.

Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka svoju povijest temelje na višestoljetnoj tradiciji u industrijskoj proizvodnji, brodogradnji, proizvodnji naftnih derivata, petrokemijskih, farmaceutskih i ostalih proizvoda, drvoprerađivačkoj industriji, turizmu i uslužnom sektoru te primjeni novih tehnologija, u suradnji sa sveučilišnom zajednicom.

OPĆI PODACI
Ukupno stanovništvo266.503
Administrativno sjedište županijeGrad Rijeka
Najviše stanovnika-Grad Rijeka108.622
Gradovi14
Općine 22

Izvor: https://www.pgz.hr/o-zupaniji/

TERITORIJ
Površina kopna (km2)3.588
Dužina morske obale (km)1.065
Najveći otoci (ha)-Cres i Krk40.578

Izvor: https://www.pgz.hr/o-zupaniji/