May 24, 2022

Biatlonski centar Zagmajna

Nositelj:

Općina Mrkopalj

Procjenjena vrijednost projekta:

5.000.000 €

Lokacija:

područje Općine Mrkopalj, 1,5 km udaljenosti od centra naselja Mrkopalj

Vlasništvo: 

Republika Hrvatska

Opis projekta:

Hrvatski biatlonski centar Zagmajna smješten je većim dijelom u crnogoričnoj šumi i nalazi se na 900 m n. v. Raspolaže s 4,5 km uređenih staza za skijaško trčanje kao i strelištem za biatlon. U proteklih nekoliko godina bio je domaćin nekoliko velikih i važnih natjecanja poput: Otvorenog prvenstva Balkana u biatlonu 2005. na kojem je sudjelovalo devet država, zatim niza regionalnih i državnih prvenstava u biatlonskim i nordijskim disciplinama. No Hrvatski biatlonski centar Zagmajna nije samo zimska destinacija. Postojeće skijaške staze postaju ljeti mountain-bike staze ili pak staze za ugodnu šetnju u hladovini crnogorične šume. Centar je polivalentnog karaktera na kojem se mogu održati veliki koncerti na otvorenom za 20.000 sudionika, idealan je za kampiranje, u neposrednoj blizini nalaze se livade i pašnjaci na kojima se odvija ispaša stoke i koje obiluje bogatom florom i faunom.
Planira se izgradnja cjelokupne infrastrukture kojom će se osigurati elementarni uvjeti za normalne pripreme i natjecanja skijaša nordijaca i biatlonaca, ali i svih ostalih interesnih sportsko-rekreativnih skupina kako ljeti tako i zimi. Prostor je idealan za izgradnju turističko-ugostiteljskih kapaciteta, održavanje koncerata na otvorenom, okupljanje bikera, mladeži, umirovljenika, sportaša i svih ostalih interesnih skupina. U neposrednoj blizini Hrvatskog biatlonskog centra Zagmajna nalazi se prostor od 2,5 ha T1 – turističke zone koja je namijenjena za izgradnju hotela. Sa ovog se područja pruža prekrasan pogled na Mrkopalj i rekreacijski centar Čelimbaša koji ima 3,5 km uređenih alpskih staza s vučnicom i nogometnim igralištem u podnožju samog skijališta.

Model realizacije: 

otvorene mogućnosti ulaganja u vidu osiguranja odgovarajućeg kredita, vlastita investicija, zajednička ulaganja, pravo građenja, dugogodišnja koncesija i dr.

Pripremljena dokumentacija: 

Dokumenti prostornog uređenja:

  • projekt je sukladan prostorno -planskoj dokumentaciji Općine Mrkopalj
  • detaljni plan uređenja

Kontakt:

Općina Mrkopalj
Stari kraj 3, 51315 Mrkopalj
Telefon: +385 51 833 131
E-mail: mrzle.drage@ri.t-com.hr
E-mail: opcina@mrkopalj.hr 
Web: www.mkropalj.hr

Prilagodba